Zakwas na pyszny barszcz biały i przepyszny żurek
Klasyka polskiej kuchni: zakwas na barszcz biały i żurek. Do zrobienia obu zakwasów używam mojego własnego zakwasu żytniego. Przepis jest prosty – ukiszenie zakwasu zajmuje tylko 3-4 dni.
Barszcz biały i żurek zrobiony na naturalnych składnikach ma unikalny smak i zapach, dużo lepszy niż gotowy ze sklepu, jest też zdrowszy bo nie zawiera konserwantów. Bazą do zrobienia zakwasu na barszcz i żurek jest wcześniej zrobiony przeze mnie zakwas żytni. Jeśli nie masz zakwasu żytniego, to robisz dokładnie tak samo, z tym że wydłużasz kiszenie do 7-8 dni. Użyty przeze mnie zakwas żytni skraca ten czas o połowę.
Opis przepisu
Składniki:
Barszcz biały
100 g mąki pszennej razowej typ 2000
450 ml wody przegotowanej i ostudzonej (24°-30°C)
50 g zakwasu żytniego na chleb
1 kopiasta łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu czarnego
Żurek
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
450 ml wody przegotowanej i ostudzonej (24°-30°C)
50 g zakwasu żytniego na chleb
1 płaska łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu czarnego
Do wyparzonego słoja o pojemności min. 900 ml. wkładasz 50 g zakwasu żytniego na chleb i wlewasz 450 ml przegotowanej i ostudzonej wody o temperaturze około 30°C. Dobrze mieszasz drewnianą łyżką i dodajesz wszystkie pozostałe przyprawy. Na koniec wsypujesz do słoja mąkę i mieszasz aż zawartość słoika będzie jednorodna. Słój zakrywasz podwójnie złożonym ręcznikiem papierowym zabezpieczonym gumką recepturką. Odstawiasz w ciepłe miejsce. Przez kolejne 3 dni mieszasz zawartość słoika dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Czwartego dnia zakwas na barszcz biały lub żurek będzie gotowy. Jeśli nie miałaś zakwasu żytniego na chleb to postępujesz dokładnie tak samo z tym, że co oczywiste nie dodajesz zakwasu :). W takim przypadku proces fermentacji trwa około 8- 9 dni i otrzymujesz taki sam zakwas ?