Przepyszna szarlotka w chrupiącym cieście | W postaci ciastek do ręki idealna na wycieczkę i piknik
Dzisiaj przepis na pyszne ciastka z farszem z jabłek z dodatkiem cynamonu. Pachną zniewalająco, a kruche ciasto jest fantastycznie chrupkie. Pychota. Dobre na ciepło i na zimno. Idealne na wycieczkę i na piknik. Pokazuję jak je zrobić krok po kroku.
Opis przepisu
Składniki:
Ciasto
300 g mąki pszennej typ 480
170 g schłodzonego masła
110-130 ml. schłodzonej wody
32 g | 2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
Farsz z jabłek
300 – 400 g | 2 małe jabłka
50 g cukru
50 – 60 ml. wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki cynamonu
2 szczypty soli
1-2 łyżki soku z cytryny
Glazura
1 jajko
2 łyżeczki mleka 1,5%
Piekarnik
Nagrzany do 205°C. Grzanie Góra|Dół. Pieczemy 28 minut: pierwsze 10 minut w temperaturze 205°C, następnie 18 minut w temperaturze 180-190°C. Środkowa półka.