Przepyszna wuzetka | Stary przepis z mojego zeszytu
Dzisiaj pokażę przepis na wuzetkę – słynne i przepyszne ciasto z okresu PRLu, królową warszawskich kawiarni. Ten przepis pochodzi z mojego starego zeszytu i nie jest oparty na popularnym obecnie cieście biszkoptowym. Mięciutkie, wilgotne kakaowe ciasto rozpływa się w ustach. Do tego przełożenie z lekkiego kremu z bitej śmietany i pyszna kakaowa polewa sprawia, że jest wyśmienite. W filmie krok po kroku pokazuję jak zrobić taką przepyszną wuzetkę według tego wypróbowanego przepisu.

Opis przepisu
Składniki:
Miara: 1 szklanka to 250 ml
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 480
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
100 g masła
3 łyżki powideł śliwkowych
3 kopiaste łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
800 ml śmietana 30% (lub 36%)
3/5 szklanki cukru pudru (stopniowo dodawany podczas ubijania śmietany)
16 g cukier waniliowy (dodany podczas ubijania śmietany)
7 łyżeczek żelatyny
Polewa:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao 75 g masła
3-4 łyżki mleka 1,5%
16 g cukru waniliowego