Przepyszna wuzetka

Przepyszna wuzetka | Stary przepis z mojego zeszytu

Dzisiaj pokażę przepis na wuzetkę – słynne i przepyszne ciasto z okresu PRLu, królową warszawskich kawiarni. Ten przepis pochodzi z mojego starego zeszytu i nie jest oparty na popularnym obecnie cieście biszkoptowym. Mięciutkie, wilgotne kakaowe ciasto rozpływa się w ustach. Do tego przełożenie z lekkiego kremu z bitej śmietany i pyszna kakaowa polewa sprawia, że jest wyśmienite. W filmie krok po kroku pokazuję jak zrobić taką przepyszną wuzetkę według tego wypróbowanego przepisu.

Opis przepisu

Opis przepisu

Czas przygotowaniaminut
Czas pieczeniaminut
Temperatura stopni

Składniki:

  • Miara: 1 szklanka to 250 ml

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 480

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • 100 g masła

  • 3 łyżki powideł śliwkowych

  • 3 kopiaste łyżki ciemnego kakao

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • Krem:

  • 800 ml śmietana 30% (lub 36%)

  • 3/5 szklanki cukru pudru (stopniowo dodawany podczas ubijania śmietany)

  • 16 g cukier waniliowy (dodany podczas ubijania śmietany)

  • 7 łyżeczek żelatyny

  • Polewa:

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 3 łyżki ciemnego kakao 75 g masła

  • 3-4 łyżki mleka 1,5%

  • 16 g cukru waniliowego

    Jak zrobić, obejrzysz tutaj:

      MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBA

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *