Pyszny razowy żytni chleb

Pyszny razowy żytni chleb | Dokładnie krok po kroku

Dokładny przepis na mój ulubiony żytni razowy chleb, który do 7 dni zachowuje świeżość… o ile szybciej nie zostanie zjedzony. Mój sprawdzony przepis sprawi, że Ty i Twoja rodzina będziecie cieszyć się wyśmienitym chlebem na zakwasie. To prawdziwy domowy aromatyczny i chrupiący chleb. Prosty i łatwy do zrobienia.

Opis przepisu

Opis przepisu

Czas przygotowaniaminut
Czas pieczeniaminut
Temperatura stopni

Składniki:

  • Składniki na 3 bochenki chleba:

  • 1350 g zakwasu żytniego

  • 450 g mąki żytniej razowej typ 2000 (drobnej)

  • 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720

  • 750 g wody przegotowanej i ostudzonej o temperaturze 21°C

  • 30 g soli

  • Etap 1. Rozmnożenia zakwasu,/b>

  • Należy zakwas rozmnożyć z 200 g do 1350 g.

  • Składniki do rozmnożenia:

  • 200 g zakwasu żytniego (dojrzałego)

  • 650 g mąki żytniej razowej typ 2000 (drobnej)

  • 650 g wody przegotowanej i ostudzonej o temperaturze 21°C

  • Mieszamy zakwas z wodą – po wymieszaniu dodajemy mąkę i po wymieszaniu odstawiamy do rozmnożenia na 8-12 godzin.

  • Do wypieku chleba używam mąki żytniej razowej pełnoziarnistej typu 2000 drobnej. Taka mąka jest nieco łagodniejsza niż mąką razowa gruba i jest odpowiednia dla osób z wrażliwszymi jelitami.

  • Ważne! Jeśli korzystasz z zakwasu wcześniej zrobionego z lodówki to musisz wyjąć go wcześniej na 1-2 godziny do ogrzania do temperatury pokojowej. Ilekroć używam wody, jest to zawsze woda filtrowana, przegotowana i ostudzona o temperaturze w zakresie od 20 do 23°C.

  • Etap 2. Robimy chleb

  • Wykonujemy po rozmnożeniu zakwasu z Etapu 1

  • Składniki:

  • 1350 g zakwasu żytniego rozmnożonego w Etapie 1

  • 450 g mąki żytniej razowej typ 2000 (drobnej)

  • 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720

  • 750 g wody przegotowanej i ostudzonej o temperaturze 21°C

  • 30 g soli

  • Mieszamy rozmnożony zakwas i ważymy – jeśli jest go więcej niż 1350 g to usuwamy nadmiar. Po upewnieniu się, że mamy dokładnie 1350 g zakwasu mieszamy go z wodą i po wymieszaniu dodajmy wymieszane ze sobą dwa rodzaje mąki z solą. Mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia na 6 godzin.

  • Po wyrośnięciu ciasto (bez mieszania) przekładamy do 3 foremek o wymiarach: 20x11x7 (wysokość) cm 25x11x7 (wysokość) cm 30x11x7 (wysokość) cm lub do 3 jednakowych foremek o wymiarach 25x11x7 (wysokość) cm.

  • Wygładzamy powierzchnię ciasta w foremkach dłonią zwilżoną wodą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2-4 godziny. Kiedy ciasto urośnie i będzie już prawie równe z górną krawędzią foremki spryskujemy je od góry wodą ze spryskiwacza i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C, grzanie góra|dól i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 220°C.

  • Ważne! Piekarnik po włożeniu foremek zaparowujemy poprzez psiknięcie spryskiwaczem kilka razy wodą na dno i boki piekarnika.

  • Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy bochenki z foremek na kratkę w celu ich odparowania. Chleb możemy jeść po ostudzeniu ?

    Jak zrobić, obejrzysz tutaj:

      MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBA

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *