Pyszny razowy żytni chleb | Dokładnie krok po kroku
Dokładny przepis na mój ulubiony żytni razowy chleb, który do 7 dni zachowuje świeżość… o ile szybciej nie zostanie zjedzony. Mój sprawdzony przepis sprawi, że Ty i Twoja rodzina będziecie cieszyć się wyśmienitym chlebem na zakwasie. To prawdziwy domowy aromatyczny i chrupiący chleb. Prosty i łatwy do zrobienia.
Opis przepisu
Składniki:
Składniki na 3 bochenki chleba:
1350 g zakwasu żytniego
450 g mąki żytniej razowej typ 2000 (drobnej)
300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
750 g wody przegotowanej i ostudzonej o temperaturze 21°C
30 g soli
Etap 1. Rozmnożenia zakwasu,/b>
Należy zakwas rozmnożyć z 200 g do 1350 g.
Składniki do rozmnożenia:
200 g zakwasu żytniego (dojrzałego)
650 g mąki żytniej razowej typ 2000 (drobnej)
650 g wody przegotowanej i ostudzonej o temperaturze 21°C
Mieszamy zakwas z wodą – po wymieszaniu dodajemy mąkę i po wymieszaniu odstawiamy do rozmnożenia na 8-12 godzin.
Do wypieku chleba używam mąki żytniej razowej pełnoziarnistej typu 2000 drobnej. Taka mąka jest nieco łagodniejsza niż mąką razowa gruba i jest odpowiednia dla osób z wrażliwszymi jelitami.
Ważne! Jeśli korzystasz z zakwasu wcześniej zrobionego z lodówki to musisz wyjąć go wcześniej na 1-2 godziny do ogrzania do temperatury pokojowej. Ilekroć używam wody, jest to zawsze woda filtrowana, przegotowana i ostudzona o temperaturze w zakresie od 20 do 23°C.
Etap 2. Robimy chleb
Wykonujemy po rozmnożeniu zakwasu z Etapu 1
Składniki:
1350 g zakwasu żytniego rozmnożonego w Etapie 1
450 g mąki żytniej razowej typ 2000 (drobnej)
300 g mąki żytniej chlebowej typ 720
750 g wody przegotowanej i ostudzonej o temperaturze 21°C
30 g soli
Mieszamy rozmnożony zakwas i ważymy – jeśli jest go więcej niż 1350 g to usuwamy nadmiar. Po upewnieniu się, że mamy dokładnie 1350 g zakwasu mieszamy go z wodą i po wymieszaniu dodajmy wymieszane ze sobą dwa rodzaje mąki z solą. Mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia na 6 godzin.
Po wyrośnięciu ciasto (bez mieszania) przekładamy do 3 foremek o wymiarach: 20x11x7 (wysokość) cm 25x11x7 (wysokość) cm 30x11x7 (wysokość) cm lub do 3 jednakowych foremek o wymiarach 25x11x7 (wysokość) cm.
Wygładzamy powierzchnię ciasta w foremkach dłonią zwilżoną wodą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 2-4 godziny. Kiedy ciasto urośnie i będzie już prawie równe z górną krawędzią foremki spryskujemy je od góry wodą ze spryskiwacza i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C, grzanie góra|dól i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 220°C.
Ważne! Piekarnik po włożeniu foremek zaparowujemy poprzez psiknięcie spryskiwaczem kilka razy wodą na dno i boki piekarnika.
Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy bochenki z foremek na kratkę w celu ich odparowania. Chleb możemy jeść po ostudzeniu ?