Niewiarygodnie pyszny pleśniak bez opadającej piany z białek

Niewiarygodnie pyszny pleśniak bez opadającej piany z białek | Przepis z mojego starego zeszytu

Dzisiaj przepis z mojego starego zeszytu na tradycyjny pleśniak popularny w latach 80-tych. Ciasto półkruche z dżemem porzeczkowym i pyszną wilgotną pianką z białek. Pychotka! Proste i szybkie w wykonaniu. Znakomite na każdą okazję.

Opis przepisu

Opis przepisu

Czas przygotowaniaminut
Czas pieczeniaminut
Temperatura stopni

Składniki:

  • Ciasto

  • 430 g | 2½ szklanki mąki pszennej typ 480

  • 60 g | ¼ szklanki cukru drobnego

  • 65 g | 3 łyżki śmietany 18%

  • 280 – 400 g | 1-1½ słoika dżemu z czarnej porzeczki

  • 16 g | 2 łyżki ciemnego kakao

  • 4 żółtka jaj

  • 200 g | 1 kostka masła lub margaryny

  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ¼ łyżeczki soli

  • Piana z białek

  • 4 białka jaj

  • 240 g | 1 szklanka drobnego cukru

  • 30 g | 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 16 g | 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • ¼ łyżeczki soli

  • Piekarnik

  • Piekarnik nagrzany do 170°C

  • Grzanie góra | dół

  • Temperatura pieczenia 170°C

  • Środkowa półka

  • Czas pieczenia 55 minut

    Jak zrobić, obejrzysz tutaj:

      MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBA

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *