Niewiarygodnie pyszny pleśniak bez opadającej piany z białek | Przepis z mojego starego zeszytu
Dzisiaj przepis z mojego starego zeszytu na tradycyjny pleśniak popularny w latach 80-tych. Ciasto półkruche z dżemem porzeczkowym i pyszną wilgotną pianką z białek. Pychotka! Proste i szybkie w wykonaniu. Znakomite na każdą okazję.
Opis przepisu
Składniki:
Ciasto
430 g | 2½ szklanki mąki pszennej typ 480
60 g | ¼ szklanki cukru drobnego
65 g | 3 łyżki śmietany 18%
280 – 400 g | 1-1½ słoika dżemu z czarnej porzeczki
16 g | 2 łyżki ciemnego kakao
4 żółtka jaj
200 g | 1 kostka masła lub margaryny
2½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
Piana z białek
4 białka jaj
240 g | 1 szklanka drobnego cukru
30 g | 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
16 g | 1 opakowanie cukru wanilinowego
¼ łyżeczki soli
Piekarnik
Piekarnik nagrzany do 170°C
Grzanie góra | dół
Temperatura pieczenia 170°C
Środkowa półka
Czas pieczenia 55 minut