Przepyszne ciasto cytrynowe | Wilgotne i aromatycznie pachnące | Idealne na Wielkanoc #wielkanoc
Oto przepis na przepyszne cytrynowe ciasto. To wilgotne ciasto o orzeźwiającym zapachu cytryny robi się zaskakująco łatwo i szybko w mikserze planetarnym. Ciasto ma intensywnie żółty kolor, jest nasączone cytrynowym ponczem, a polane cytrynowym lukrem wygląda wspaniale – jest totalnie cytrynowe. Jest idealne na Wielkanoc i do kawy na deser w niedzielne popołudnie ?
Opis przepisu
Składniki:
Ciasto
350 g | 2 szklanki mąki pszennej typ 480
280 g | 1¼ szklanki cukru
2½ dużych cytryn na sok i startą skórkę
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
200 g | 1 kostka masła
1 żółtko
4 jajka
90 g | 3 łyżki Śmietany 18%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
⅛ łyżeczki soli
Poncz do nasączania
80 g | ⅓ szklanki cukru
50 ml | ¼ szklanki świeżego soku z cytryny
2 łyżki wody
Lukier cytrynowy
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Piekarnik
Piekarnik nagrzany do 165°C
Grzanie góra | dół
Temperatura pieczenia 165°C
Półka środkowa
Czas pieczenie 95 minut (do suchego patyczka w środku ciasta)