Przepyszne ciasto cytrynowe
|

Przepyszne ciasto cytrynowe | Wilgotne i aromatycznie pachnące | Idealne na Wielkanoc #wielkanoc

Oto przepis na przepyszne cytrynowe ciasto. To wilgotne ciasto o orzeźwiającym zapachu cytryny robi się zaskakująco łatwo i szybko w mikserze planetarnym. Ciasto ma intensywnie żółty kolor, jest nasączone cytrynowym ponczem, a polane cytrynowym lukrem wygląda wspaniale – jest totalnie cytrynowe. Jest idealne na Wielkanoc i do kawy na deser w niedzielne popołudnie ?

Opis przepisu

Opis przepisu

Czas przygotowaniaminut
Czas pieczeniaminut
Temperatura stopni

Składniki:

  • Ciasto

  • 350 g | 2 szklanki mąki pszennej typ 480

  • 280 g | 1¼ szklanki cukru

  • 2½ dużych cytryn na sok i startą skórkę

  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • 200 g | 1 kostka masła

  • 1 żółtko

  • 4 jajka

  • 90 g | 3 łyżki Śmietany 18%

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ⅛ łyżeczki soli

  • Poncz do nasączania

  • 80 g | ⅓ szklanki cukru

  • 50 ml | ¼ szklanki świeżego soku z cytryny

  • 2 łyżki wody

  • Lukier cytrynowy

  • 1 łyżeczka masła

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • Piekarnik

  • Piekarnik nagrzany do 165°C

  • Grzanie góra | dół

  • Temperatura pieczenia 165°C

  • Półka środkowa

  • Czas pieczenie 95 minut (do suchego patyczka w środku ciasta)

    Jak zrobić, obejrzysz tutaj:

      MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBA

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *