Przepyszne kluski śląskie z pysznym farszem mięsnym | Pyzy z mięsem | Smakowite danie obiadowe
Znakomity przepis na pyszne kluski śląskie z mięsem czyli nadziewane pyzy. Do ich zrobienia wykorzystałam mięso z rosołu ugotowanego dzień wcześniej. Farsz zrobiony z 3 rodzajów mięsa: wieprzowego, wołowego i kurczaka jest smaczny i świetnie komponuje się z kluskami. Nadziewane mięsem kluski śląskie z przysmażoną cebulką lub skwarkami to pyszny i sycący obiad ?
Opis przepisu
Składniki:
Mięsny farsz
(Mięso i marchewka z ugotowanego dzień wcześniej rosołu.)
Pół marchewki
250 g pręgi wołowej
250 g łopatki wieprzowej
300 g | 1 udko z kurczaka
1 średnia cebula
2 kromki bułki pszennej
150 ml wody do namoczenia bułki
3 łyżki rosołu
Sól i pieprz do smaku
1-1½ łyżka oleju ryżowego
Ciasto na kluski
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
Mąka (skrobia) ziemniaczana
Sól do smaku
1 jajko
1 Średnia cebula
Olej do smażenia cebuli